Moeilijke tijden

Op het moment dat ik dit typ, heb ik al verschillende keren mijn regels gewist. Er komt nu zoveel tegelijk op me af. De laatste keer dat ik schreef is eigenlijk veel te lang geleden. Ik merk dat ik daar last van heb. Het is net als een pan die overkookt waar de deksel nog op zit: er zit teveel in en het wil er allemaal tegelijk uit. Dat wordt een bende.

Wat is er dan allemaal in de afgelopen periode gebeurd? Laat ik maar met het meest recente beginnen, dat werkt bij mij altijd het beste. Van het heden steeds een stapje verder terug naar het verleden. Vandaag ben ik ingestort. Ik weet het (dat klinkt vrij heftig) maar ik zou niet weten hoe ik het anders moet noemen. Dat zou ik wél willen. Want ik heb sterk de neiging om dingen die vrij heftig zijn minder heftig te maken. Dat worden dan dingetjes. Of door vrij heftige gebeurtenissen met een glimlach te vertellen. Misschien herken je het wel? Maar ik dwaal af.

Afbeelding van Pexels via Pixabay
Lockdown

We zitten nu met z’n allen al een behoorlijke tijd in de intelligente lockdown fase vanwege het Corona virus. Bij mij thuis is dat voorafgegaan door een langdurige ziekte van een van de gezinsleden. Dat begon met een bezoek aan de huisarts, die ons doorstuurde naar de spoedeisende hulp. Het was allemaal heel spannend. Ik dacht zelfs even dat ik hem kwijt zou raken, maar dat was gelukkig niet zo. Hoe dan ook, uiteindelijk zat ik dus thuis met een zieke. De herstelperiode werd geschat op 4 tot 6 weken en in die periode (ik geloof halverwege) werden de maatregelen rondom Covid-19 genomen.

Stress

Ik weet niet hoe het bij jullie ging, maar bij ons zorgde het meteen al voor een hoop stress. En als je iets wel kunt missen als je herstellende bent, is dat stress. We waren er al vroeg bij, namen de boel heel erg serieus en werden niet door iedereen serieus genomen. Dat was natuurlijk heel begrijpelijk, want als je gezond bent loop je niet zoveel risico. Dus waarom zou je je dan zo druk maken? Maar voor ons voelde het alsof we tegen de stroom in moesten zwemmen. Ik kan me nog herinneren dat ik hele lange gesprekken heb gehad om mensen ervan te overtuigen dat mijn bezorgdheid echt terecht was. Tevergeefs. Het was allemaal heel erg vermoeiend.

En nu zijn de verschillen nog steeds heel groot, hoe men met deze situatie om gaat. Mensen van wie we het niet verwachten (aangezien ze tot de risicogroep behoren) zijn onvoorzichtig. Ze willen het gezelschap van andere mensen niet missen en begrijpen niet waarom je niet ook gezellig langs komt. Niet om voor het raam te zwaaien maar om gezellig samen te zijn. Samen eten aan tafel hoort daar dan ook bij. Maar hoe zit het dan met die 1,5 meter afstand? En ook hier stuit je weer op onbegrip, maar ik denk in dit geval dat het eerder koppigheid is. En dat levert als het om een dierbare gaat toch ook weer stress op.

Je kan best bij elkaar op bezoek gaan. Maar dan moet je wel de 1,5 meter afstand in de gaten houden en dát valt niet altijd mee. Dus zorg je dat je goed voorbereid bent en heel goed blijft opletten. Wees creatief! En als je dat zelf niet bent: praat er met andere mensen over hoe ze dat aanpakken. Laat je verassen door de mogelijkheden!

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
Verbondenheid

Wat ik fijn vind om te zien is dat er genoeg mensen zijn die deze maatregelen gelukkig wél serieus nemen. Daardoor kunnen we af en toe toch nog vrienden ontvangen. Geven we elkaar een box met de elleboog of voet. Kunnen we toch nog naar de winkel (ook al probeer ik dat zoveel mogelijk te vermijden). Maar de mogelijkheid is er in ieder geval. En dan die mooie initiatieven die er ontstaan. Boodschappen doen voor je buren omdat ze tot de risicogroep behoren. Lieve kaartjes sturen om iemand te laten weten dat je aan hen denkt. Video bellen met je ouders (wat je normaal gesproken nooit deed). Bewuster je sociale contacten onderhouden. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden op te noemen. Het geeft een gevoel van verbondenheid en dat vind ik mooi. Ik hoop dat wanneer dit voorbij is we niet terug gaan naar hoe het was. Het zou mooi zijn wanneer we de goede dingen die deze periode ons geeft vast kunnen blijven houden.

Toename psychische klachten

Wat ik sowieso heel bijzonder vond, is dat je in de media zo weinig hoorde over wat voor effect de maatregelen rondom het corona virus had op de psyche van de mensen. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik eigenlijk geen nieuwsberichten meer volgde. Ik werd daar namelijk erg verdrietig van. Maar nu wil ik wel graag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het Corona virus. Ik bekijk de berichten vluchtig zodat het niet teveel impact op me heeft. Ondertussen scan ik wel de informatie die ik nuttig vind. En zo las ik laatst dat het aantal mensen met psychische klachten de laatste periode flink toegenomen was. En dan gaat het alleen om de mensen die daadwerkelijk hulp gezocht hebben!

Het verbaast me niks. We zitten nu al zo lang in deze rare toestand, dat heeft op ieders gemoed effect. En hoe je er uiteindelijk mee om gaat dat bepaalt of je wel of geen psychische klachten krijgt. Niet iedereen zoekt professionele hulp. Misschien is het ook niet voor iedereen noodzakelijk. Er over praten helpt al enorm. Een luisterend oor kan al zoveel verschil maken. Ook de herkenning, weten dat jij niet de enige bent helpt. En dat het er nu blijkbaar bij hoort (vanwege de rare omstandigheden) maakt vaak ook een verschil. Daarom vind ik het zo belangrijk om dit onderwerp bespreekbaar te maken.

Afbeelding van Sasin Tipchai via Pixabay

Als ik zo terug lees, ben ik van het heden toch met een sprong terug gegaan naar het verleden. Zo zie je maar dat het niet altijd zo gaat als je het had bedacht maar dat geeft niet. Behalve de plotselinge ziekte en het corona virus hebben we dit jaar al een paar behoorlijke klappen moeten incasseren. En vandaag was dan mijn breekpunt. Ik merk dat schrijven helpt en neem me voor om dit echt vaker te doen. Regelmatiger, want structuur werkt bij mij heel goed. Schrijven als medicijn, wie had dat gedacht.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.